طراحی سیستم پیجینگ
طراحی سیستمهای پیجینگ یک کار تخصصی است و نیازمند دانش کافی درباره کیفیت صدا، سیستمهای شبکه، روشهای انتقال و دیوایسهای موجود در سیستم پیچینگ است. اگر شما هم میخواهید یک سیستم پیجینگ را در سازمان خودتان راهاندازی کنید و به دنبال راهنمائیهای کاملی در این زمینه هستید، ما پیشنهاد میکنیم که تا انتهای این مقاله را مطالعه کنید، ما در این مقاله تمامی آنچه که شما برای راهاندازی و طراحی سیستم پیجینگ احتیاج دارید را به شما خواهیم داد.
مرحله اول نیاز سنجی
اولین مرحله برای طراحی سیستم پیجینگ «نیاز سنجی» است. در این مرحله شما باید سایر نیازمندیهای خودتان را به صورت کامل مشخص کنید. ناحیههائی که قصد دسترسی به آن دارید، تعداد کاربران، کیفیت صدا، تعداد دفعات استفاده از سیستم و همچنین قابلیتهای تعریف شده برای کاربران سیستم پیجینگ را به صورت کامل مشخص کنید. همه این موارد برای نصب دیوایسها و سایر تجهیزات سیستم پیجینگ شما الزامی است. در کنار نیازسنجی باید نگاهی به آینده داشته باشید و توسعههای بعدی خودتان را نیز در نظر بگیرید و امکانات مورد نظر برای توسعه سیستم پیجینگ خودتان را نیز مشخص کنید.
مرحله دوم آشنائی با دیوایسها
اکنون که فهرست نیازهای خودتان را تهیه کردهاید نوبت آن رسیده است که به سراغ دیوایسهای مختلف موجود در سیستم پیجینگ بروید و ببینید آنها به چه شکلی کار میکنند. برای درک بهتر ما برخی از دیوایسهای مهم در سیستم پیجینگ را به شما معرفی میکنیم:
• اسپیکرها: برای انتخاب یک اسپیکر مناسب باید سطح صدا، شلوغی محیط و نیز مدت زمان پخش صوت را در نظر بگیرید. همچنین کیفیت مورد انتظار صدا (برای مثال پخش فراخوان، پخش موسیقی و یا سخنرانی) را مشخص کنید و بر مبنای آن یک اسپیکر IP مناسب با وضوح صدا خوب انتخاب کنید. دقت کنید تن صدای اسپیکرهای VoIP نباید آزاردهنده و یا کم باشند.
• میکروفنها: میکروفنها برای جمع آوری صدا در سیستم پیجینگ به کار گرفته میشوند. در زمان طراحی سیستم پیجینگ به سطح صدابرداری خودتان توجه کنید. برای مثال اگر قرار است که در سیستم شما تنها صدای یک کاربر پخش شود میتوانید از میکروفنهای نسبتا ارزان استفاده کنید در غیر این صورت باید از میکروفنهای با کیفیتتر و طبیعتاً گرانتر استفاده کنید. در طراحی سیستمهای پیجینگ به این نکته توجه داشته باشید که شما میتوانید از فناوریهای دیگر مانند تلفنهای VoIP نیز به عنوان میکروفن استفاده کنید (که در جای دیگری به صورت کامل در این باره توضیح داده میشود).

• سیستم تقویت صدا: برای اتصال اسپیکرهای SIP و میکروفنها به همدیگر باید از سیستمهای مدیریت پیجینگ استفاده کنید. در اغلب اوقات سیستمهای مدیریت صدا به یک کنسول مدیریتی با صفحه نمایشگر متصل است (البته در سیستمهای قدیمیتر و یا ارزانتر به جای نمایشگر از کنترلهای دکمهای و لغزندهها استفاده شده است).
• کیتهای تقویت صدای اسپیکرها: کیتهای تقویت صدا اغلب به نام آمپلی فایر ویپ (Amplifiers) نیز شناخته میشود. آمپلی فایرها میتوانند بر اساس سیستمهای قدیمی و یا سیستمهای جدید دیجیتالی (آمپلی فایر های IP یا آمپلی فایر های VoIP) باشند. با کمک این کیتها سیگنالهای ارسالی تقویت شده و از طریق اسپیکرها پخش میشوند. در اسپیکرهای دیجیتالی این قسمت به صورت یکپارچه با اسپیکر ارائه شده اند.
• سیستمهای پیجینگ و اینترکام: بسته به نوع طراحی سیستم پیجینگ میتوانید از میکروفن/اسپیکرهای اینترکام نیز استفاده کنید. این دیوایسها با داشتن یک دکمه (گاهی پد شمارهگیری)، یک اسپیکر و یک میکروفن این قابلیت را به کاربر میدهند که بتوانند بلافاصله به مرکز کنترل در تماس قرار گیرند.
اکنون که دیوایسهای موجود در یک شبکه پیجینگ را شناختیم میتوانیم به سراغ مرحله اصول طراحی سیستم پیجینگ برویم.
اصول طراحی سیستم پیجینگ
ما در مرحله نیاز سنجی، نیازهای خودمان را پیدا کردیم، در مرحله دوم دیدیم که چه دیوایسهائی را برای رفع این نیازها در اختیار داریم. اکنون نوبت به آن رسیده است که به سراغ برخی از اصول مهم در طراحی سیستمهای پیجینگ برویم.
اصول مهم در طراحی سیستمهای پیجینگ
ابعاد محیط
در زمان طراحی سیستم صوتی باید به ابعاد محیطی که قرار است سیستم پیجینگ (یا اسپیکرها) در آن قرار بگیرند توجه کنید. ما در اینجا با سه محیط روبرو هستیم:
• اتاقهای کاربران (مانند اتاق بیماران، اتاق کارمندان، اتاق هتل و نظایر آن)؛
• راهروها و فضاهای عمومی (مانند سالن رستورانها، سالنهای غذاخوری، سالن همایش و یا سالن ورزش)؛
• فضاهای باز (مانند پارکها، پارکینگها، فضاهای ورزشی خارجی و سایر موارد مشابه)؛
در هر کدام از این محیطهای باید از سطح صدا و اصول مشخصی پیروی کرد که در بخش بعدی به آنها میپردازیم.
سطح و انعکاس صدا
همانطور که در قسمت بالا هم فهمیدیم، همه فضاها نیازمند سطح صدای یکسانی نیستند. در زمان طراحی سیستم پیچینگ باید به اصول توزیع صدا و الگوهای انعکاس و همپوشانی صدا توجه کنید. در زیر ما بیشتر توضیح خواهیم داد:

• الگوی توزیع صدا: هر صدائی که در محیط پخش میشود، به صورت کروی در محیط منتشر میشود. در سیستمهای صوتی با هدایت این صدا با کمک شیپورکها و سایر دیوارهها جهت و الگوی صدا را تغییر میدهند. در زمان طراحی سیستم صوتی به الگوی ایجاد شده صدا دقت کنید. برای مثال اسپیکرهای سقفی صدا را با الگوی کروی شکل در محیط منتشر میکنند و صدا از همه طرف قابل شنیدن است، در حالی که اسپیکرهای بوقی شکل (مخروطی) صدا را به صورت یک مخروط و در یک جهت پخش میکنند و بخشهای پشت اسپیکر صدای ضعیفتری را نسبت به قسمتهای روبروی آن دریافت میکنند.
• همپوشانی صدا: در زمانی که به طراحی سیستمهای پیجینگ میپردازید باید یک صدای یکپارچه و هم آوا را در محیط ایجاد کنید. برای این کار باید از الگوی همپوشانی (Overlap Pattern) استفاده کنید. همپوشانی صدا به معنای آن است که ترتیب قرارگیری میکروفنها باید به صورتی باشد که در زمان انتشار صدا چند صدای توالی شنیده نشود. در صورتی که اسپیکرها از هم دور باشند به خاطر سرعت پخش صوت در زمان پخش پیام، افراد چند صدای با تاخیر را میشنوند که این اصلاً خوب نیست. در عین حال در زمانی که تعداد اسپیکرها بسیار به هم نزدیک باشند، هزینه توزیع صدا بالا میرود. بهتر است که از مشخصات اسپیکر خود مطلع شوید. (به صورت استاندارد فاصلههای بین 8 تا 10 متر برای قرار دادن اسپیکرها مناسب است با این حال باز هم باید فضا و قدرت اسپیکر را بررسی کنید)؛
• انعکاس صدا یکی از مشکلاتی که در زمان طراحی سیستم پیجینگ باید به آن توجه کنید انعکاس صدا در محیط است. این موضوع میتواند به دو علت رخ دهد:
o فاصله اسپیکرها از هم بسیار زیاد است و کاربر چند بسامد صوتی را از چند منبع انتشار میشنود. در این حالت باید اسپیکرهای بیشتری در فضا قرار گیرد؛
o دیوارها بسیار سخت هستند و به راحتی صوت را منعکس میکنند در اینجا بهتر است از اسپیکرهای با تن پائین و صدای کم استفاده شود. این کار سبب میشود که صدا کمتر در محیط منعکس شود. در اغلب اوقات انعکاس بین اسپیکر و کف اتاق میتواند شنیده شود، برای همین بهتر است که اسپیکرها در فاصله 3 تا 5 متری نصب شوند. یا از اسپیکرهای با صدای کمتر استفاده شود.
در این مرحله طراحی سیستم پیجینگ شما مشکل توزیع، انعکاس و همپوشانی صدا را بررسی و رفع کردید و اکنون وقت وارد شدن به مرحله بعدی است.
مدیریت سیستم پیجینگ
مرحله آخر در طراحی سیستم پیجینگ، طراحی روش مدیریت آن است. سیستمهای پیچینگ آنالوگ و قدیمی امکانات محدودی را در اختیار کاربران میگذاشتند و اغلب ایستگاههای مدیریتی محدود به یک و یا دو مورد میشد. اما سیستمهای صوتی تحت شبکه این قابلیت را به کاربران میدهند که بتوانند به راحتی از مکانهای مختلف سیستم پیجینگ را کنترل کرده و یا از آن استفاده کنند. با این همه دسترسی سطح بندی شده و در عین حال راحت باید در زمان طراحی سیستم پیجینگ در نظر گرفته شود.
برای طراحی سیستم پیجینگ وظایف مدیریت را مشخص کنید. این موارد را در مرحله ابتدائی و نیازسنجی به دست آوردیم. بر حسب وظایف باید میکروفن، کنسول مدیریتی و نیز سطح دسترسی را مشخص کنیم.
برای برخی از مراکز شلوغ (مانند متروها، بیمارستانها و یا ادارههای دولتی) بهرهگیری از چند ایستگاههای مدیریت پیچینگ یک نیاز الزامی و ضروری است. در حالی که در محیطهای کوچکتر (مانند کافهها، فروشگاهها و یا پارکینگها) در اختیار داشتن یک ایستگاه مدیریتی کفایت میکند.
همچنین در زمان طراحی سیستم پیجینگ خودتان به دیوایسهای دیگر مانند اسپیکر/هدفونهای اینترکام، تلفنهای VoIP و یا دستگاههای بیسیم دقت کنید. این دیوایسها سبب بهتر شدن برقراری تماس در شبکه میشود.
یکپارچه سازی شبکه
آخرین مرحله در طراحی سیستم پیجینگ تحت شبکه توجه به یکپارچهسازی آنها در سایر شبکههای سازمانی است. سیستمهای پیجینگ میتوانند بخشی از یک شبکه نظارتی بزرگتر باشند و در کنار آنها از امکاناتی نظیر دوربینهای نظارتی، سیستمهای هشدار، دیوایسهای کنترل و یا سایر امکانات استفاده شود. در اینجا شخصی که به طراحی سیستم پیجینگ میپردازد باید بتواند به خوبی تمامی این تمهیدات را در نظر بگیرد تا شبکهای یکپارچه و مدیریت شده را در اختیار کاربران خود قرار دهد. یکپارچه سازی به بهینهتر شدن استفاده کردن از منابع و کاهش هزینهها نیز کمک خواهد کرد.
برای مطالعه بیشتر مقالات پیجینگ و تجهیزات پیجینگ به لینک های زیر مراجعه کنید:
نحوه انتخاب بلندگو
محاسبه افت صدا در کابل برای سیستم های ولتی و کابل سیستم پیجینگ
انتقال صدا بر بستر شبکه
مقایسه اینترکام و تلفن
خرید سیستم پیجینگ
قیمت سیستم پیجینگ
سیستم صوتی تحت شبکه